Zapalenie tarczycy Hashimoto, cukrzyca typu 1, łuszczycowe zapalenie stawów czy łysienie plackowate – oto choroby autoimmunologiczne, których nazwy z pewnością są rozpoznawalne. Nie wszyscy jednak zdają sobie sprawę, w jaki sposób schorzenia te się rozwijają oraz jak istotną rolę odgrywa w kwestii ich leczenia odpowiednia dieta.
Czym jest choroba autoimmunologiczna i jaki jest jej związek z mikroflorą jelitową? Wyjaśniamy to poniżej.
Mechanizm powstawania
Warto przypomnieć, że układ immunologiczny stanowi o odporności organizmu. To on ma za zadanie rozpoznawać zagrożenie i neutralizować patogeny: wirusy, bakterie, grzyby, pasożyty. Na obniżenie odporności wpływają oczywiście takie czynniki jak wiek, stres, uwarunkowania genetyczne oraz współwystępujące przewlekłe schorzenia.
Choroba autoimmunologiczna natomiast to stan, w którym organizm atakuje swoje własne antygeny. Oznacza to, że autoprzeciwciała uszkadzają własne tkanki i zakłócają czynności fizjologiczne wskutek niepożądanej odpowiedzi odpornościowej. Schorzenia te są chroniczne, charakteryzują się okresami remisji oraz zaostrzeń. Statystyki pokazują, że dotykają nawet 8% populacji, częściej kobiet niż mężczyzn.
Przyczyny
Niestety, często nie da się ustalić jednoznacznie, co przyczyniło się do powstania choroby autoimmunologicznej. Lekarze wskazują, że możliwe przyczyny to czynniki genetyczne, środowiskowe i endokrynologiczne. Wśród nich można wymienić infekcje, stres, zaburzenia gospodarki hormonalnej, przyjmowane leki, niedobory witamin.
Ważnym współczesnym odkryciem jest powiązanie chorób autoimmunologicznych ze stanem mikroflory jelitowej. Okazuje się, że u pacjentów zmagających się z takimi schorzeniami występuje brak równowagi mikrobiologicznej, co powoduje zaburzenia funkcjonowania bariery jelitowej. Układ pokarmowy człowieka zasiedlają bowiem liczne bakterie, pomagające w procesie trawienia, a kiedy jest ich za mało, mamy do czynienia ze stanem dysbiozy.
Jak radzić sobie z chorobami autoimmunologicznymi?
Schorzenia te najczęściej leczone są w sposób objawowy, ponieważ nie istnieje jeden lek, który jest w stanie całkowicie je wyleczyć.
Warto jednak pamiętać, że w wielu przypadkach, np. chorobie Hashimoto, kluczowe znaczenie ma odpowiednia dieta. Dlatego osoby zmagające się z chorobą autoimmunologiczną powinny pozostawać nie tylko pod opieką lekarza, ale również dietetyka. Specjalista ten udziela porad dietetycznych oraz przygotowuje jadłospis, dzięki któremu możliwe jest złagodzenie objawów schorzenia i powstrzymanie jego zaostrzeń. Ofertę studiów dietetycznych na Collegium Balticum sprawdzisz tu: https://www.cb.szczecin.pl/kierunek-studiow/dietetyka/