Nadciśnienie tętnicze zaliczane jest do chorób cywilizacyjnych. Z najnowszych badań szacuje się, że w Polsce z tą chorobą zmaga się blisko 10 mln dorosłych osób przy czym największy odsetek chorych to osoby powyżej 55 roku życia.
W nadciśnieniu tętniczym bardzo istotną rolę odgrywa prawidłowe żywienie, więc często aby leczenie przyniosło efekt konieczna jest całościowa zmiana stylu życia. Sprawdź, co mówią w tej kwestii dietetycy.
Czym jest nadciśnienie tętnicze?
Rozpoznajemy je, gdy średnie wartości (wyliczone co najmniej z dwóch pomiarów dokonanych podczas co najmniej dwóch różnych wizyt) są równe lub wyższe niż 140 mmHg dla skurczowego ciśnienia tętniczego i/lub 90 mmHg dla rozkurczowego ciśnienia tętniczego. U chorych z wartościami ciśnienia równymi lub wyższymi 180 mmHg dla skurczowego ciśnienia tętniczego i/lub 110 mmHg dla rozkurczowego ciśnienia tętniczego rozpoznaje się nadciśnienie tętnicze już na pierwszej wizycie (jeśli wysokie wartości nie wynikają z innych czynników takich jak lęk, stres, ból lub działanie alkoholu).
Nieleczone nadciśnienie tętnicze może prowadzić do wystąpienia udarów, choroby niedokrwiennej serca, niewydolności serca czy niewydolności nerek. Wśród najważniejszych czynników zachorowania zalicza się otyłość, nadmierne spożycie sodu, stres oraz czynniki genetyczne.
Czy chorując na nadciśnienie można solić?
Podstawową zasadą w diecie osoby chorej na nadciśnienie jest ograniczenie spożycia sodu. Całość soli jaką spożywa się w gotowych produktach spożywczych i potrawach gotowanych w domu nie powinna przekraczać ilości 5-6 g soli dziennie. Niestety w Polsce używa się przeciętnie aż 12-18 g dziennie!
Co można zatem zrobić, aby zmniejszyć jej ilość? Większość soli spożywamy w diecie z produktami przetworzonymi, więc szczególnie musimy uważać na nie. Należy zatem unikać:
- produktów wędzonych (ryby, wędliny, sery)
- sosu sojowego
- dań gotowych, fast food (burgery, kebaby) oraz dań instant (zupki chińskie)
- produktów wysokoprzetworzonych (słone i słodkie przekąski, produkty cukiernicze)
- konserwy (kukurydza, mięsne i rybne)
- kiszone warzywa
Warto także zwracać uwagę na skład produktów i wybierać te z niską zawartością soli. Poza tym zioła takie jak bazylia, oregano, majeranek, estragon, szałwia, kolendra, cząber, pieprz czarny, gorczyca, lubczyk doskonale zastępują niezdrową sól. Warto je zatem dodawać w trakcie przygotowywania potraw.
Jakie są zalecenia żywieniowe w nadciśnieniu tętniczym?
✔ Zastosowanie się do 10 prostych zasad pomoże w zapobieganiu nadciśnienia tętniczego:
✔ Spożywaj poniżej 5 g soli (≤ 2 g sodu) dziennie.
✔ W przypadku nadwagi lub otyłości staraj się stopniowo zmniejszać masę ciała.
✔ Warzywa i owoce jedz jak najczęściej i w jak największej ilości, co najmniej połowę, tego co jesz (we właściwych proporcjach: 3/4 – warzywa i 1/4 – owoce).
✔ Zwiększ spożycie potasu – składnika wpływającego na obniżenie ciśnienia krwi (dobre źródła potasu to: banany, awokado, pomidory, ziemniaki, kakao, migdały, morele suszone, soja, soczewica).
✔ Zgodnie z modelem diety DASH ogranicz spożycie produktów zawierających nasycone kwasy tłuszczowe – wybieraj chude mięsa i niskotłuszczowe produktu mleczne, ogranicz czerwone mięso oraz przetwory mięsne (dwa razy w tyg. możesz zastąpić mięso rybami), zwiększ spożycie nienasyconych kwasów tłuszczowych: kwasy tłuszczowe omega-3, omega-6 i omega-9 (źródła to m.in.: ryby morskie (łosoś, śledź, makrela), olej lniany, siemię lniane, orzechy, olej słonecznikowy, olej rzepakowy, migdały, oliwa z oliwek).
✔ Wypijaj co najmniej 1,5-2 l płynów dziennie (napoje słodzone zastąp płynami bez dodatku cukru przede wszystkim wodą).
✔ Unikaj spożywania produktów wysoko przetworzonych, takich jak fast food, słone i słodkie przekąski, produkty cukiernicze czy dania instant.
✔ Regularnie podejmuj aktywność fizyczną (pomaga to kontrolować masę ciała, obniża ciśnienie tętnicze krwi i stężenie cholesterolu we krwi).
✔ Wyeliminuj alkohol (napoje zawierające alkohol cechują się silnym działaniem hiper-tensyjnym).
✔ Zrezygnuj z palenia tytoniu (zaprzestanie palenia obniża ciśnienie tętnicze krwi oraz zmniejsza ryzyko zawału serca i udaru mózgu).
Należy jednak pamiętać, że dieta nie zawsze wystarcza do całkowitego kontrolowania nadciśnienia tętniczego i powinna być stosowana w połączeniu z innymi metodami leczenia (np. lekami). Niemniej jednak zastosowanie się do zaleceń żywieniowych może znacząco polepszyć stan zdrowia.
Czy warto studiować dietetykę stacjonarnie lub niestacjonarnie?
Decyzja o studiowaniu dietetyki stacjonarnie lub niestacjonarnie zależy od preferencji i możliwości danego kandydata na studia. Studia w Collegium Balticum pozwalają na większą interakcję z wykładowcami, kolegami oraz koleżankami, ale wymagają też obecności na uczelni. Zajęcia są prowadzone w 50% online.