08/09/2020

Zmysł wzroku u człowieka posiada zdolność odbierania i rozróżniania barw. Jest najważniejszym ze zmysłów, dostarczającym większości informacji z otoczenia. Patrzenie na jedzenie to jeden z pierwszych elementów oceny estetycznej potrawy, a jednocześnie element, który wpływa na odczuwanie smaku i intensywności głodu.

Nasze trzydniowe warsztaty „Neurodietetyka”, które odbyły się w dniach 11–13 sierpnia, przyciągnęły wielką grupę odbiorców. Spotkanie było świetne, ale, jak się okazało – za krótkie! Zainteresowanie relacjami między aspektami neurologicznymi a dietetycznymi tylko się pogłębiło, wszyscy chcieliby się dowiedzieć jeszcze więcej i więcej. Będziemy zatem kontynuować temat neurodietetyki na naszym blogu. Najpierw zaprezentujemy krótkie podsumowania przygotowane przez poszczególne prelegentki, a następnie – przedstawimy Wam naszą niespodziankę, czyli nową rubrykę poświęconą właśnie neurodietetyce! 

Zaczynamy od koloru, o którym podczas warsztatów opowiadała Renata Majewska w wystąpieniach: „Kolor na talerzu” i „Kolor a żywienie”.

Kolor ma smak!

Zmysł wzroku u człowieka posiada zdolność odbierania i rozróżniania barw. Jest najważniejszym ze zmysłów, dostarczającym większości informacji z otoczenia. Patrzenie na jedzenie to jeden z pierwszych elementów oceny estetycznej potrawy, a jednocześnie element, który wpływa na odczuwanie smaku i intensywności głodu.

Neurobiolodzy wykazali, że w mózgu ludzkim – i tylko w ludzkim! – istnieją swoiste struktury neuronalne zaangażowane w ocenę estetyczną obserwowanego przedmiotu. Badania więc dowodzą, że potrawy „ładnie” kolorystycznie skomponowane, estetycznie podane, są chętniej spożywane, a także… potrafią świadomie oszukać, wywołać wrażenie „najedzenia się” w naszym mózgu, gdyż to właśnie tam znajduje się ośrodek odpowiedzialny za uczucie głodu.

Jedzeniu w naszym życiu towarzyszy wiele czynników, na które często nie zwracamy uwagi. Mówi o tym nowy termin: „gastrofizyka”, czyli to, co poza samą potrawą wpływa na doznania towarzyszące jedzeniu. Można się zdziwić: jest to chociażby ciężkość sztućców, kształt i kolor talerzy, kolor pomieszczenia i oświetlenie, a nawet muzyka, której słuchamy podczas posiłku…

Więcej praktycznych wskazówek będziecie mogli uzyskać na nowym kierunku (dietetyka) i na studiach podyplomowych (neurodietetyka) w Collegium Balticum (właśnie trwa nabór). Program studiów podyplomowych to z pewnością jedyne innowacyjne i holistyczne podejście do tematu świadomego jedzenia, a zarazem wyjście naprzeciw globalnemu problemowi, jakim jest leczenie nadwagi i otyłości.

Zapraszam, bo warto żyć świadomie – dziś i jutro.


O AUTORZE:

Renata Majewska

dr Renata Majewska

Ekspertka z zakresu psychologii koloru, plastyczka, coach wizerunku, trenerka, pedagog

Biografia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zobacz również
Skip to content