21/09/2020

Zagadnienia dotyczące dietetyki wzbudzają coraz większe zainteresowanie i okazują się bardzo pomocne w dbaniu o jakość codziennego życia. W tej rubryce będziemy się przyglądać szczególnie interesującemu zagadnieniu – neurodietetyce, młodej dziedzinie nauki, która może stać się naszym najlepszym przyjacielem w drodze do zdrowego i szczęśliwego teamu: ciała i mózgu.

Pytanie: „Kim jestem i jakie są przyczyny moich zachowań?” to w gruncie rzeczy pytanie, jak mój mózg i moje doświadczenia życiowe wzajemnie na siebie wpływają. To świadome funkcjonowanie, dzięki któremu możemy dokonywać zmian w kierunku pozytywnego rozwoju swego organizmu (czyli wkraczamy w zagadnienie epigenetyki, o której będzie mowa w jednym z kolejnych tekstów).  

Co kryje się pod hasłem neurodietetyka? Najprościej rzecz ujmując: neurodietetyka to relacja z jedzeniem, indywidualna dla każdego z nas.

Dzięki intensywnemu rozwojowi neurobiologii jesteśmy w stanie coraz lepiej rozumieć mechanizmy zachodzące między funkcjami mózgu i umysłu. Wykorzystując tę wiedzę, możemy osiągać sukcesy również w kształtowaniu podejścia człowieka do jedzenia, a idąc dalej tym tropem – w leczeniu choroby, jaką jest otyłość.

Podejście neurobiologiczne, w bardziej zaawansowanej formie: neurodietetyczne, definiuje otyłość jako chorobę, a nie defekt kosmetyczny. Dlatego: LECZ OTYŁOŚĆ, PRZESTAŃ SIĘ ODCHUDZAĆ – to hasło przewodnie NEURODIETETYKI.

To hasło, które mówi o poważnym problemie neurobiologicznym i medycznym. Neurodietetyka jest zatem podejściem do problemu w sposób złożony, kompleksowy. Tylko takie kompleksowe (czyli właśnie neurodietetyczne, łączące aspekty neurologiczne z dietetycznymi) podejście do tej choroby może zakończyć się sukcesem, czyli TRWAŁĄ utratą masy ciała.

Pamiętamy, że otyłość to choroba; ma swój numer statystyczny – E66 – i w związku z tym trzeba ją leczyć właśnie kompleksowo. Sama dieta nie wystarczy – potrzebujemy porządnego planu działania, który obejmie wszystkie aspekty naszego życia. Aby to jednak było możliwe, musimy poznać nie tylko liczbę kalorii danego produktu – lecz również (przede wszystkim) samych siebie.

Jeśli kogoś zaciekawił problem, to zapraszam niebawem na ciąg dalszy; przyjrzymy się otyłości z różnych perspektyw.


O AUTORZE:

Magdalena Kotowicz

 Magdalena Kotowicz-Kilian

Lekarz, psychoterapeutka, lekarz do leczenia otyłości certyfikowany przez Polskie Towarzystwo Badań nad otyłością

Biografia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zobacz również
Skip to content