- Rekrutacja 2025
- Oferta
- Szkolenia
- Uczelnia
- Strefa studenta
- Blog
- Kontakt
- REKRUTACJA ONLINE
07/05/2024
Sterole roślinne (fitosterole) i stanole roślinne (fitostanole) to związki roślinne, które są strukturalnie podobne do cholesterolu. Związki te mają zdolność zmniejszania stężenia cholesterolu całkowitego i frakcji LDL. Jednak mimo swojego działania wspomagającego leczenie w niektórych zaburzeniach stanu zdrowia, nie są polecane dla wszystkich.
Naturalnie sterole i stanole roślinne znajdują się w niewielkich ilościach w roślinach, nasionach, olejach roślinnych, orzechach, warzywach.
Źródłem fitosteroli są:
– rośliny, przede wszystkim oleiste, m.in. kukurydza, rzepak, słonecznik,
– nasiona sezamu,
– orzechy (włoskie, laskowe, ziemne, pistacje),
– migdały,
– nasiona dyni,
– kiełki pszenicy,
– niektóre owoce (pomarańcze, figi),
– rośliny strączkowe.
Obecnie wiele produktów jest wzbogacane w sterole i/lub stanole roślinne m.in. margaryny i tłuszcze do smarowania pieczywa, jogurty, majonezy i sosy sałatkowe.
Istnieją trzy grupy osób, które nie powinny spożywać produktów wzbogaconych sterolami i stanolami roślinnymi:
Warto też pamiętać, że mogą być też niewskazane dla osób z zaburzeniami przyswajania tłuszczów lub niedoborami witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.
Sterole, jak każda substancja czynna, nie powinny być stosowane w nadmiarze. Sugeruje się, że większe ilości od zalecanych 3 g/dobę mogą powodować efekty uboczne zatem warto je spożywać z umiarem.
W Collegium Balticum oferujemy studia licencjackie i magisterskie na kierunku Dietetyka, w naszym budynku posiadamy bogato wyposażone sale i nowoczesne laboratoria, gdzie odbywają swoje zajęcia studenci. Jeśli jesteś zainteresowany/zainteresowana studiami na tym kierunku – skontaktuj się z naszym Biurem Rekrutacji – 91 483 81 71