Zaczyna się w głowie
„Wszystko zaczyna się w głowie” – ta myśl na co dzień towarzyszy mi w życiu, zarówno tym osobistym, jak i zawodowym. Jako biolog z wykształcenia oraz trener i coach z pasji wykorzystuję swoją wiedzę podczas warsztatów i szkoleń, by pokazać zależność pomiędzy tym, co robimy, a tym, co i jak myślimy.
Z tym mottem wychodziłam również z warsztatów z cyklu „Przesunąć horyzont”. Tematyka trzech dni spotkań oscylowała wokół zagadnień związanych z dietetyką, a głównie – neurodietetyką. Wielką wartością warsztatów były prelegentki, z których każda zaprezentowała swój punkt widzenia oparty na szerokiej wiedzy merytorycznej i doświadczeniu zawodowemu.
Duża aktywność uczestników spotkań pozwala stwierdzić, że zagadnienia związane z neurodietetyką cieszą się w obecnym czasie ogromnym zainteresowaniem, bez względu na wykształcenie i wiek odbiorców. Cykl spotkań pokazał, że dla wielu z nas temat odżywiania i jego związki z mózgiem są niezwykle frapującym zagadnieniem. Zaangażowanie w dyskusję uświadomiło mi wielką potrzebę przekazywania wiedzy z zakresu neurodietetki – dziedziny mocno się obecnie rozwijającej, potrzebnej i budzącej wielkie zainteresowanie.
Ogromnie się cieszę, że coraz więcej osób, które zajmują się szeroko pojętą dietetyką i dbaniem o zdrowy styl życia, wykazuje się holistycznym podejściem do tematu. Sięganie i korzystanie z różnych dziedzin nauki udowadnia, jak wiele zależy od tego, co dzieje się w naszej głowie. Zrozumienie tych mechanizmów może okazać się kluczem do sukcesu.
Takie kierunki jak dietetyka i neurodietetyka – proponowane przez Collegium Balticum –są strzałem w dziesiątkę. Warsztaty „Przesunąć horyzont” pokazały nowoczesne podejście Uczelni do edukacji. Duża elastyczność, otwartość na nowe metody dydaktyczne i wnikliwa identyfikacja potrzeb edukacyjnych z pewnością przełożą się na jakość studiów. Szczerze polecam uwadze każdego.
O AUTORZE:
dr Anita Gałek
Trener Sprzedaży FinxS Sales Assessment, certyfikowany Coach ICF, konsultant biznesowy.
Biografia